Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

vrijdag 11 maart 2016

Winterpasta à la flamande (veggie)

Schorseneren worden ook wel eens de asperges van de armen genoemd.
 
Keukenverdriet is dan weer een andere naam die de groente krijgt. Dit komt omdat ze bij het kuisen ervan voor zwarte kleverige handen zorgt. Handschoenen aandoen tijdens het vuile werkje kan helpen tegen besmeurde handen.
 
Schorseneren zijn een echte wintergroente. Ze kunnen heel goed tegen de koude.
 
De andere groente die ik vandaag gebruik is een vergeten soort, namelijk de peterseliewortel. Hij lijkt van uiterlijk op een pastinaak, maar heeft een smaak tussen peterselie en knolselder. De eerste knabbel geeft een pittige smaak, maar naar het einde toe komt het zoete meer naar voor. Heerlijke groente om in stoofpotjes te gebruiken.
 
Ook winterpostelein is heerlijk. Het smaakt zacht en zit boordevol vitamine C.

Recept: Winterpasta à la flamande



Ingrediënten voor 4 personen

400 g verse pasta (spaghetti)
4 eieren
4 sjalotten
300 g schorseneren (ik ging voor diepvries)
300 g peterseliewortels
2 handjes winterpostelein
peper en zout
nootmuskaat
250 ml lightroom
olijfolie

Klaar in 45 minuten

  • Breng gezouten water aan de kook en gaar de schorseneren. Giet ze af.
  • Schil de peterseliewortels en snij in stukjes die ongeveer dezelfde grootte hebben dan de schorseneren.
  • Breng opnieuw wat water aan de kook en gaar de peterseliewortel. Giet af.
  • Kook de eitjes hard. Giet ze af en spoel ze met koud water.
  • Schil de sjalotten en snij ze in reepjes.
  • Spoel de postelein en hak grof.
  • Plet de hardgekookte eieren.
  • Breng nu een grote pot gezouten water aan de kook.
  • Kook de pasta ongeveer 4 minuten, giet af (hou een kopje kookvocht opzij) en spoel onder warm water.
  • Verwarm de olijfolie in een grote pan (ik deed het met een paellapan).
  • Voeg de sjalotten toe en laat karameliseren.
  • Voeg de schorseneren en de peterseliewortel toe en bak even mee aan tot de groenten lichtjes kleuren.
  • Voeg het geplette ei toe.
  • Voeg de room en het kookvocht (zorgt voor binding van de saus door het zetmeel van de pasta) toe en warm goed door.
  • Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
  • Roer de winterpostelein erdoor.
  • Voeg de pasta toe en meng alles goed door elkaar.
  • Kruid eventueel extra bij.


Wie mist er nog vlees?

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten