Bulgur heeft een lichte nootsmaak.
Bulgur is zeer voedzaam. Het is een goeie vervanger voor bijvoorbeeld rijst. Het bevat hopen complexe koolhydraten. Het wordt dus langzaam afgebroken waardoor het de suikerspiegel nauwelijks beïnvloedt.
Gekookt is het een lekkernij om salades mee te maken of als bijgerecht bij tajines. Het grote voordeel is ook dat het snel klaar is.
Vandaag maak ik een Midden-Oosterse versie met dit tarweproduct.
Recept: Bulgursalade uit het Midden-Oosten
Ingrediënten voor 4 personen:
300 g bulgur
1 liter water
30 ml olijfolie
het sap en de rasp van een halve citroen
2 el pijnboompitten
2 el kappertjes
1/2 kl komijnpoeder
1/2 kl kaneelpoeder
2 lente-uitjes
200 g kerstomaten
1/2 rode ui
20 g peterselie
2 kleine blikjes kikkererwten
enkele blaadjes munt om af te werken
peper en zout
Klaar in een half uurtje
- Breng het water aan de kook en voeg de bulgur toe. Kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de bulgur af, spoel onder koud water en laat goed uitlekken.
- Doe de olijfolie samen met de specerijen, de citroenrasp en het citroensap in een mengkom.
- Kuis en snipper de lente-ui fijn en doe in de kom.
- Schil de ui en snipper een halve ui fijn. Doe in de kom. Bewaar de andere helft voor een andere bereiding.
- Snij de kerstomaten in de lengte in 4 en voeg toe.
- Laat de kappertjes uitlekken en voeg toe.
- Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af. Laat uitlekken en doe bij de rest.
- Voeg de pijnboompitten toe.
- Hak de peterselie en voeg toe.
- Voeg de afgekoelde bulgur toe aan de rest van de ingrediënten en meng alles goed.
- Kruid met peper en zout.
- Zet minstens een uur koel weg.
- Proef dan of de salade genoeg kruiding heeft. Voeg eventueel nog wat extra specerijen en peper en zout toe.
- Werk af met enkele blaadjes gesnipperde munt.
Schenk er echte verse muntthee bij en je voelt je echt in het Midden-Oosten.
Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten