Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

woensdag 23 maart 2016

Vegetarisch ovenschoteltje gegratineerd met quinoavlokken en kaas

Ovenschotels doen het altijd goed hier in ons gezin. Nu er aan de natte winter maar geen einde lijkt te komen smaken ze des te beter.
 
Ovenschotels zijn prima restverwerkers. Restjes vaste groenten kunnen er allemaal prima in.
 
Ovenschotels kan je ook perfect van tevoren bereiden en à la minute in de oven zetten.
Terwijl het lekkers een kleurtje krijgt, neem je alvast een aperitiefje of maak je even tijd om naar de verhalen van je huisgenoten te luisteren. Zo kan de avond ontspannen beginnen.

Recept: Vegetarisch ovenschoteltje gegratineerd met quinoavlokken en kaas.



Ingrediënten voor 4 kommetjes

6 grote kruimige aardappelen, geschild en in dunne schijfjes
4 grote wortels, geschild en in dunne schijfjes
2 middelgrote koolrabi's, geschild en in dunne schijven
150 g diepvriesdoperwten
1 dikke ui, geschild en fijngesnipperd
1 liter magere melk (eventueel lactosevrij)
2 el boter + een beetje
2 el bloem
peper (geen zout, want we gebruiken een bouillonblokje)
nootmuskaat
1 groentebouillonblokje (eventueel glutenvrij)
8 plakjes smeltkaas cheddar (kies eventueel een lactosevrije variant)
100 g geraspte emmentaler
8 el quinoavlokken
gehakte peterselie
gehakte witte amandelen voor de afwerking

Voorbereiding: 45 minuten
Oventijd: 30 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Breng water aan de kook en voeg eerst de koolrabischijven toe. Blancheer 2 minuten en haal met een schuimspaan uit de pot. Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Voeg nu de aardappelen toe en laat ook 2 minuten blancheren. Haal met een schuimspaan uit de pot en laat uitlekken in een vergiet.
  • Nu voeg je als laatste de wortelschijfjes toe (deze kleuren het water). Blancheer ze 2 minuten en giet ze af . Laat uitlekken in een vergiet.
  • Smelt nu de boter in de kookpot waarin je de groenten voorbereidde.
  • Voeg de ui toe en stoof glazig.
  • Voeg de bloem toe en roer alles goed om. Laat even drogen op een zacht vuurtje.
  • Voeg nu de melk toe en roer alles goed los in de melk.
  • Voeg het groentebouillonblokje toe.
  • Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat de saus even pruttelen tot ze begint te dikken. Haal de pot van het vuur. Kruid met peper en nootmuskaat en roer goed om.
  • Vet nu 4 ovenschaaltjes in met een klein beetje boter.
  • Schep in elk schaaltje een schep saus.
  • Leg hierop een laagje koolrabi en strooi daarop een beetje erwten.
  • Dek af met een laagje aardappelen.
  • Leg 2 plakjes smeltkaas op de aardappelen en overgiet met een beetje saus.
  • Leg nu opnieuw koolrabi.
  • Hierop komt een laag wortelen.

  • Strooi de rest van de erwten in de schaaltjes en dek af met de laatste aardappelen.
  • Verdeel de saus over de 4 schaaltjes.
  • Meng nu de geraspte kaas met de quinoavlokken en verdeel over de groenten.
  • Kruid nog een beetje bij met wat peper.
  • Zet nu een half uurtje in de warme oven tot de kaas mooi gesmolten en gekleurd is.
  • Let wel op dat de quinoavlokken niet verbranden.
  • Haal uit de oven en werk af met de amandelen en de gehakte peterselie (je zal zien op de foto dat ik de afwerking vergat. Haast en spoed.....)


Zo lekker kunnen groentjes zijn!!!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!