Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

vrijdag 4 maart 2016

Eitjes florentine (veggie)

Florentine, op Florentijnse wijze, wil zeggen dat het gerecht met spinazie is. De groente wordt als basis gebruikt. Daarop wordt vis of iets anders gelegd. Daarover komt een sausje en vervolgens wordt de schotel gegratineerd.

De Florentijnse keuken is een zeer eenvoudige keuken zoals in zoveel andere streken van Italië. Italianen zijn meester in het maken van simpele smaakvolle gerechten met weinig ingrediënten.

Vandaag weer een veggiegerechtje. We houden nog steeds vol in "Dagen zonder vlees" en worden met de dag creatiever om een goed vegetarisch gerecht op tafel te toveren. Daar ik vroeger moeite had om goeie veggierecepten te vinden, vallen ze me nu juist op.

https://www.dagenzondervlees.be/teller-delen/?type=team&id=2944
 
Recept: Eitjes florentine



Ingrediënten voor 4 personen:

8 eitjes
2 el en een klontje boter
2 el bloem
1 kg verse bladspinazie , goed gespoeld en ontdaan van harde steeltjes
peper en zout
nootmuskaat
3 dl groentebouillon (mag van een blokje)
3 dl melk
5 el + 75 g geraspte kaas
200 g Parijse champignons in plakjes.
1 ui, geschild en gesnipperd.


Klaar in 45 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Kook de eitjes half hard. De dooier mag nog niet volledig gestold zijn. Laat ze goed afkoelen en pel ze.
  • Smelt een klontje boter in een ruime pot.
  • Voeg de spinazie toe en laat hem volledig slinken.
  • Kruid de spinazie met peper en zout en nootmuskaat.
  • Doe de spinazie in een vergiet en laat zeer goed uitlekken. Zo voorkom je dat straks je kaassaus waterig wordt.
  • Hak de spinazie fijn.
  • Doe de spinazie in een ingevette ovenschotel.
  • leg de eitjes op de spinazie.
  • Smelt de 2 el boter.
  • Voeg de ui en de champignons toe en bak even aan.
  • Voeg de bloem toe en bak even mee.
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon en de melk toe en meng goed.
  • Laat de saus zachtjes indikken.
  • Voeg eventueel nog een beetje bouillon of melk toe als de saus te dik is.
  • Roer er de 5 el kaas onder en kruid met peper en zout.
  • Giet de saus over de eieren.
  • Strooi de rest van de kaas over de schotel en zet de schotel in de warme oven.
  • Laat de schotel in de oven tot de kaas mooi gesmolten en gekleurd is.


Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!