Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

dinsdag 15 maart 2016

Feestelijke lente-maaltijdsoep (veggie)

De lente komt eraan en dan krijg ik weer zin in gerechten met doperwtjes. Doperwtjes zitten boordevol ijzer en zorgen er ook voor dat de zuurstof in je bloed goed vervoerd wordt.
Doperwtjes zijn ook een typisch ingrediënt in paasgerechten. Doperwtjes door puree, doperwtjes met munt bij lamsvlees, allemaal zalig lekkere combinaties.
Ik maakte er een lekkere zondagse maaltijdsoep mee.

Recept: Feestelijke lente-maaltijdsoep



Ingrediënten voor ongeveer 4 liter soep

Reken 500 ml soep per persoon als je maaltijdsoep serveert en 250 ml soep als het als voorgerecht is. Als je het als voorgerecht serveert, laat dan de risoni weg uit het gerecht, anders wordt het veel te zwaar.



250 g doperwten (vers gedopt of diepvries)
1 kropsla, gekuist en goed gespoeld en ontdaan van de harde nerven
1 kleine wortel, geschild en in grove stukken
1 stengel bleekselderij, gekuist en in grove stukken
1 wit van prei (hou het groen bij voor andere bereidingen), gekuist en in grove stukken
2 uien, geschild en in grove stukken
2 kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
2,5 liter groentebouillon (mag van blokjes, kies glutenvrij indien nodig)
250 ml kookroom 7% (kies lactosevrij indien nodig)
1 el Alprosoja boter
peper en zout
een snuifje natriumbicarbonaat (zorgt voor het behoud van de groene kleur)
100 g risonipasta (kies glutenvrij indien nodig)
een handvol basilicumblaadjes
een ciabattabrood van de dag ervoor (kies een glutenvrije broodsoort indien nodig)
2 el gedroogde Provençaalse kruiden (let bij kruidenmengelingen op voor gluten, koop eventueel verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie,...)
olijfolie

Klaar in 45 minuten

  • Smelt de Alprosoja in een grote pot.
  • Voeg de ui, de aardappelen, wortel, prei en selder toe en laat even stoven.
  • Voeg dan de erwten toe en stoof even mee.
  • Voeg een snuifje Natriumbicarbonaat toe.
  • Blus met de helft van de bouillon en voeg dan de sla toe.
  • Als de sla geslonken is, voeg je de rest van de bouillon toe samen met de kookroom.
  • Breng aan de kook en zet het vuur zachter.
  • Laat sudderen tot de groenten allemaal gaar zijn.
  • Terwijl de soep gaart breng je een potje gezouten water aan de kook.
  • Voeg de risoni toe aan het kokende water en kook beetgaar. Gaar 2 minuten minder dan op de verpakking staat aangegeven. De risoni zal straks nog verder garen in de warme soep. Giet af en zet opzij.
  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Snij de ciabatta in stukjes. Bestrooi met de Provençaals kruiden, een beetje peper en zout. Sprenkel er wat olijfolie over en meng alles goed.
  • Bak krokant in de warme oven. Dit duurt ongeveer 5 à 8 minuten afhankelijk van hoe oud je brood al is. Hoe droger het brood, hoe sneller de croutons krokant zullen zijn.
  • Hou ze in de gaten, want ze verbranden snel.
  • Haal ze uit de oven en doe ze in een kom met een laagje keukenpapier.
  • De soep is nu gaar. Haal ze van het vuur.
  • Voeg de basilicumblaadjes toe en haal de soep door de blender.
  • Doe de soep weer in de pot en voeg de risoni toe.
  • Warm de soep goed door.
  • Serveer de soep in mooie diepe borden en werk af met de croutons en wat verse basilicumblaadjes.


Een lekkere maaltijdsoep maakt vele tafelgenoten blij!!

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten