Spelt is een sterk graan. Het heeft minder bemesting nodig en het kan beter tegen ziekten en plagen.
Spelt wordt soms ook verdragen door mensen met een glutenallergie. Spelt heeft een andere eiwitsamenstelling en verteert lichter dan tarwe.
Mensen met coeliakie laten spelt beter links liggen.
Speltpasta bevat veel meer vezels dan witte pasta. Hierdoor zal je sneller genoeg hebben van speltpasta. je zal ook minder snel terug honger hebben na het eten van deze soort pasta.
Recept: Speltpasta met savooikool en champignons in een romig sausje
Ingrediƫnten voor 4 personen
320 g speltpenne
1 kleine savooikool, gekuist en in reepjes gesneden
400 g kastanjechampignons, gekuist en in 4 gesneden
enkele reepjes zongedroogde tomaat
2 el olijfolie
peper en zout
5 takjes jonge tijm, fijngehakt
150 g kruidenkaas (type Philadelphia)
300 ml magere melk
100 g gehakte cashewnoten (ongezouten)
eventueel Parmezaanse kaas
Klaar in 35 minuten
- Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook de pasta 1 minuut minder dan op de verpakking staat aangegeven. Hij gaart straks nog verder in de saus.
- Giet de pasta af en spoel met warm water. Zet opzij.
- Verwarm de olie in een ruime pan.
- Voeg de savooikool toe en roerbak de reepjes enkele minuten. Ze mogen nog niet gaar zijn voor je de rest toevoegt.
- Voeg de champignons toe en bak enkele minuten mee.
- Maak in het midden van de pan wat ruimte en doe hierin de kruidenkaas en de melk.
- Roer de kaas los in de melk en roer zo het sausje geleidelijk onder de groenten.
- Strooi de tijm in de pan en roer onder de groenten.
- Voeg de zongedroogde tomaten toe en laat even doorwarmen.
- Kruid goed met peper en zout.
- Voeg de pasta toe en meng onder de groenten.
- Laat alles goed doorwarmen.
- Werk af met de gehakte cashewnoten en eventueel wat geraspte Parmezaan.
Zo zie je maar weer, dat een pastaschotel vaak geen vlees nodig heeft om lekker te zijn.
Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten