Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

donderdag 28 april 2016

Iers sodabrood

Wil je graag vers brood, maar heb je even geen tijd om echt brooddeeg te maken dat uren moet rijzen, dan is sodabrood de oplossing. Bij dit brood wordt de functie van gist -dat heel veel tijd nodig heeft om te werken-vervangen door de combinatie van baking soda en een zuur, in dit geval karnemelk. Geen schrik hebben, het wordt geen zuur brood.
Dit brood moet je wel de dag zelf opeten. Het is knapperig krokant als het heel vers is, maar heeft de neiging om sneller droog en taai te worden dan echt brood.
De smaak is volgens ons wel heel goed. Probeer het zelf maar eens uit. Varieer met je meelsoort, zo heb je telkens weer een ander smaakje.

Recept: Iers sodabrood



Ingrediƫnten voor 1 klein broodje

500 g meel naar keuze
400 ml ongezoete karnemelk
1 tl baking soda
1 tl zout
een beetje extra meel om te bestuiven

Klaar in 60 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Meng het meel, de karnemelk, de baking soda en het zout tot ene kleverig deeg.
  • Maak gebruik van de deeghaken op je mixer.
  • Bestuif je handen met wat bloem en vorm van het deeg een bolletje.
  • Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Maak met een mes een kruis in de bovenkant van het brood en bestuif het brood met een beetje bloem.
  • Zet de plaat in de warme oven en laat het brood ongeveer 45 Ć  50 minuten bakken tot het mooi bruin is en krokant. Als je erop klopt moet het hol klinken. Klinkt het nog zwaar en dof, dan zet je het nog enkele minuten terug.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.


Serveer met goeie boter.

Voeg eventueel noten en rozijnen toe, zo heb je een snel broodje voor bij je kaastafel.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten