Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

maandag 25 april 2016

Ratatouille van bio-groenten.

Bio, het woord wordt tegenwoordig zo vaak in de mond genomen, maar hoe bio is bio nog. Kan je van bio spreken wanneer het aan de andere kant van de wereld is gekweekt en dan met het vliegtuig in onze rekken is beland of moet alle bio uit je achtertuin komen?
 
Is Bio per definitie gezonder? Een koek blijft een koek en snoep blijft snoep ook al krijgt het een bio-label.
 
Dat bio-groenten gezonder zijn, daar ben ik van overtuigd. Ze hebben geen pesticiden gezien en zijn volgens vaste, duidelijke,  gezonde regels gekweekt op een gezonde bodem.
 
Ik verkies wel bio uit eigen streek. Bio-boontjes uit Kenia laat ik liggen als ik weet dat de boer op het einde van de straat ook boontjes heeft, ook al zijn die dan niet bio. Ik kies dan voor het minste kwaad (klinkt wel heel moreel ;-) )
 
Jammer genoeg worden bio-labels ook niet altijd op een correcte manier toegekend. Er zijn jonge beginnende landbouwers die heel goed werk verrichten, maar financieel nog niet zo sterk staan. Zo kunnen ze nog niet alle nodige formaliteiten in orde brengen om recht te hebben op een bio-label. Toch zijn ze soms meer bio bezig dan sommige grote bedrijven die het financieel wel aankunnen om alles op orde te hebben.
 
We moeten ons gezond verstand wat meer gebruiken en meer stilstaan bij wat we in onze mond steken.
 
Tot hier mijn pleidooi, nu lekkers.

Recept: ratatouille van bio-groenten (bijgerecht)



Ingrediënten voor 4 personen

1 middelgrote aubergine, in blokjes
2 kleine gele courgettes, gehalveerd en dan in maantjes
2 groene paprika's, gekuist en in blokjes
3 teentjes look, geschild en grof gesneden
1 ui, geschild en gesnipperd
4 tomaten, in blokjes
1/2 rode chilipeper, gehakt
peper en zout
jonge tijm, gehakt
oregano, gehakt
olijfolie
4 lente-uitjes, fijn gesneden


Klaar in 30 minuten

  • Doe de aubergineblokjes in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat ze zo 10 minuten staan. Spoel ze af onder koud water en laat uitlekken. Op deze manier voorkom je dat de aubergine bitter gaat smaken.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een wok.
  • Stoof de ui, de chili, de kruiden en de look aan.
  • Voeg de paprika toe en stoof even mee.
  • Voeg na enkele minuten de aubergine en de courgette toe.
  • Blus de pan met een klein scheutje water.
  • Zet het deksel op de pan en laat de groenten onder deksel beetgaar worden.
  • Roer de groenten af en toe eens om.
  • Voeg op het laatste de tomatenblokjes toe en laat nog even doorwarmen.
  • Kruid met peper en zout en meng nog één keer om.
  • Werk af met de lente-ui.


Serveer er rijst of quinoa bij of een mengeling ervan.
Nog een lekkere groenteburger erbij en smullen maar.


Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!