Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 27 april 2016

Marokkaanse groentetaart met ras el hanout en filodeeg (veggie en makkelijk glutenvrij te maken)

De geur van ras el hanout brengt mij in de zevende hemel. Zo eentje met manden vol kleurrijke kruiden op markten vol mensen die luid pratend hun inkopen doen.
 
Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van soms wel 20 verschillende kruiden en specerijen. De verschillende ingrediënten worden geroosterd en daarna fijngemalen.
 
Kaneel, nootmuskaat, piment, gember en kurkuma zijn maar een greep uit het geheel.
 
Ras el hanout wordt vaak gebruikt bij vleesgerechten , maar ook bij groenten doet deze kruidenmengeling het supergoed.
 
Wil je een glutenvrije versie zorg dan dat je filodeeg hebt op basis van rijstmeel.

Recept: Marokkaanse groentetaart met ras el hanout en filodeeg (veggie en makkelijk glutenvrij te maken)



Ingrediënten voor één grote taart (4 à 6 personen)

6 vellen filodeeg (kijk goed na of het deeg glutenvrij is indien nodig)
4 el olijfolie + een goeie scheut
1/4 pompoen, gekuist en in stukjes (niet schillen)
1 kleine gele courgette, in maantjes
1/2 aubergine, in blokjes
1 dikke winterwortel, geschild en in stukjes
4 opgehoopte eetlepels ongezouten pinda's, grof gehakt
2 el sesamzaad
1 el ras el hanout
1 ui, geschild en gesnipperd
4 lenteuitjes, fijngesneden
1 groene paprika, gekuist en in blokjes
4 el ricottakaas
peper en zout
100 g fetakaas, in  blokjes
2 el paneermeel (eventueel glutenvrij)
gehakte peterselie voor de afwerking

Voorbereiding: 30 minuten (kan je een halve dag van tevoren doen)
Baktijd: ongeveer 25 à 30 minuten


  • Leg alle groenten op een ingevette ovenschaal en rooster ze gedurende 30 à 40 minuten in een warme oven van 200°C.
  • Meng in een kom de lenteui, de ui, de pinda's, het sesamzaad en de ras el hanout.
  • Doe de groenten erbij en meng goed door elkaar.
  • Zet de oven nu op 160°C.
  • Vet je springvorm in met 1 el olijfolie.
  • Leg een eerste vel filodeeg op de bodem en bestrijk het lichtjes met olijfolie.
  • Leg er opnieuw een vel op en strijk in met olie. Ga zo door tot je alle vellen mooi in de vorm hebt geschikt. Zorg dat je onderaan geen te dikke laag hebt, want anders bakt de bodem niet goed uit. De zijkanten mogen best wat dikker zijn, maar onderaan zijn 2 vellen voldoende.
  • Strooi nu het paneermeel op de bodem. Dit zal ervoor zorgen dat het overtollige vocht van de groenten wordt opgeslorpt. Zo wordt de bodem niet slap.
  • Verdeel de helft van de groenten over het deeg.
  • Verdeel de ricotta hierover.
  • Bedek met de rest van de groenten en strooi dan de feta erover.
  • Giet een goeie scheut olijfolie over de groenten zodat ze lekker sappig worden.

  • Zet de taart in de warme oven en bak de taart nu ongeveer 25 à 30 minuten tot het deeg krokant is en de groenten door en door warm zijn.
  • Haal uit de oven en laat even afkoelen voor je ze snijdt.
  • Werk af met wat gehakte peterselie.

  • Snij in mooie stukken en serveer er een groene salade bij.
  • Maak een dressing voor bij je salade. Meng 50 ml milde olijfolie met 10 ml vloeibare honing en 10 ml wittewijnazijn. Doe er een paar druppels sesamolie bij. Honing en ras el hanout zijn dikke vrienden.

Waan je in een sprookje van duizend en één nacht bij het eten van dit lekkers.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten