In een land als België heb je niet echt de kans om tomaatjes in de zon te laten drogen. We moeten dan maar ene andere oplossing zoeken. De oven is een prima instrument om lekkere gedroogde tomaatjes te maken.
Door de tomaten langzaam te verwarmen, verdampt het vocht en zal de smaak veel geconcentreerder zijn. Het zoete van de tomaat zal nog meer uitgesproken zijn.
Het is echt eenvoudig om dit zelf te doen. Doe het op een vrije dag. Zet ze 's morgens in de oven, laat ze een uur of 3 hun ding doen en mmmmmm! Ondertussen verwen je jezelf maar eens goed.
Recept: Half-ovengedroogde tomaatjes
Ingrediënten voor 2 afsluitbare bokaaltjes
400 g kerstomaten
2 el grof zeezout
zwarte peper van de molen
enkele takjes tijm
enkele takjes oregano
2 el gedroogde Provençaalse kruiden
6 teentjes look, geschild en grof gesneden
6 el olijfolie
genoeg olijfolie om de tomaten onder te zetten
2 afsluitbare bokaaltjes
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 3 uur
- Verwarm de oven voor op 100°C.
- Snij de tomaatjes overlangs in 2 en leg ze met het snijvlak naar boven op een ovenschaal.
- Strooi het zeezout, de peper en de gedroogde kruiden erover.
- Leg de helft van de verse kruiden ertussen.
- Leg de look tussen de tomaatjes.
- Overgiet met 6 el olijfolie.
- Zet de schaal in de oven. Zet de ovendeur op een kier door er iets plat tussen te steken. Op deze manier kan het vocht goed verdampen en drogen de tomaatjes mooi.
- Laat de tomaten gedurende 3 uur in de oven.
- Haal de schaal uit de oven.
- Verwijder de verse kruiden
- Verdeel de tomaten over 2 bokaaltjes en verdeel de rest van de verse kruiden over de potjes.
- Giet nu olijfolie in de potjes tot de tomaten net onder staan.
- Sluit de potjes goed af en laat ze afkoelen in de koelkast.
- Serveer deze lekkere tomaten als snack of bij een heerlijke pasta.
Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten