Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

vrijdag 22 april 2016

Cake met blauwe bessen en yoghurt

De ene dochter zorgt voor de hartige lunch, terwijl de andere een zoetekoek is. Zij zorgde voor het vieruurtje vandaag en maakte heerlijk gebak.
 
Ze gebruikte blauwe bessen. Blauwe bessen smaken fris zoetzuur en zijn heerlijk in desserts. Je kan ze ook gebruiken om slaatjes af te werken, dus ook in hartige gerechten staan ze hun mannetje, probeer het maar eens.
 
De yoghurt in het gerecht vervangt een deel boter en eieren en zorgt ervoor dat je gebak lichter wordt.
 
Maar eerst zoetekoekjestijd nu!

Recept: Cake met blauwe bessen en yoghurt



Ingrediënten voor 1 cake

250 g blauwe bessen
160 g zachte boter
120 g kristalsuiker
1/2 tl vanillesuiker
3 eieren
100 g volle yoghurt
270 g bloem
1 1/2 tl bakpoeder

1 cakeblik
bakpapier
100 g poedersuiker
6 el citroensap

Voorbereiding: 15 minuten
Baktijd: 45 à 50 minuten

  • Verwarm je oven voor op 180°C.
  • Spoel de bessen en verwijder nog aanwezige steeltjes en takjes. Laat goed uitlekken.
  • Meng de boter, de kristalsuiker en de vanillesuiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix ze telkens goed onder het boterbeslag.
  • Voeg nu de yoghurt, de bloem en het bakpoeder toe en meng goed. Je zal merken dat het een stevig beslag is.
  • Leg bakpapier in je cakeblik, dat maakt het straks makkelijker om je cake uit de vorm te halen.
  • Doe de helft van je deeg in de vorm.
  • Verdeel hierop een deel bessen.
  • Doe de rest van het deeg erover en leg er opnieuw bessen op. Hou nog enkele bessen over om straks je plakjes cake te versieren.
  • Snij nu met een mes een snede van 1 cm diep in het midden van je beslag, over de hele lengte. Hierdoor zal je cake bij het bakken mooi openbarsten en een hele rustiek uiterlijk krijgen.
  • Zet de cake in de oven en laat 45 à 50 minuten bakken.
  • 5 minuten voor het einde prik je met een metalen prikker in de cake. Als je prikker nu al droog is, haal je de cake uit de oven, anders laat je hem nog 5 minuten langer in de oven staan.
  • Hef de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en zet hem op een rooster.
  • Laat de cake volledig afkoelen.

  • Maak nu glazuur door de poedersuiker te mengen met het citroensap.
  • Strijk het glazuur over de cake.

  • Verdeel de cake in plakjes en werk af met wat extra poedersuiker en bessen.


Bij ons werd het op dat moment heel stil aan tafel ;-)

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!