Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

donderdag 14 april 2016

Rijstnoedels, groenten en eieren hoisin in de wok (veggie, glutenvrij en lactosevrij)

Ik vind rijstnoedels heel lekker. Je kan ze eerst laten weken en dan direct in de wok bakken met een sausje bij. Ze garen dan verder in de saus zoals bij Pad Thai.
http://kookdagboekkatrijn.blogspot.be/2016/03/pad-thai-met-kip-en-garnalen.html

Of je weekt ze eerst enkele minuten in kokend water, giet ze af en verwerkt ze dan verder in het gekozen gerecht.

In de Oosterse keuken heb je een heel assortiment aan noedels. Van hele smalle, de vermicelli, tot hele brede rijstnoedels. Je hebt boekweitnoedels en eiernoedels en nog veel meer. Het leuke aan noedels is dat veel soorten glutenvrij zijn. Kijk natuurlijk altijd even de verpakking na zodat je geen problemen krijgt.

Hoisinsaus is een dikke donkerbruine saus die meestal chilipepers, look en sojabonen bevat. Vijfkruidenpoeder en azijn zitten er ook in verwerkt. De saus smaakt zoet en hartig tegelijk.

Een leuke site om te checken of iets allergenen bevat is www.livaad.nl. Hierop vind je een hele lijst van producten die je als persoon met een intolerantie veilig kan gebruiken. Je vindt er ook restaurants op terug, ook Belgische. Een website om te onthouden dus.

Recept: Rijstnoedels, groenten en eieren hoisin in de wok (veggie, gluten -en lactosevrij)



IngrediĆ«nten voor 6 personen:

Let op dat je glutenvrije sauzen koopt als dat nodig is!

400 g rijstnoedels van 5 mm
3 el hoisinsaus *
12 el sojasaus (kies de zoutarme variant)
een scheutje water
1 kleine stronk broccoli, verdeeld in kleine roosjes
1 kleine spitskool, gekuist en ontdaan van de harde kern, in dunnen reepjes
1 rode paprika, gekuist en in reepjes
1 dunne paksoi (200 g) in reepjes
peper en zout
6 eieren
zonnebloemolie
gehakte peterselie om af te werken.

Klaar in 40 minuten

  • Doe de noedels in een ruime kom en overgiet ze met kokend water. Laat ze 3 minuten wellen en giet ze dan af. Spoel ze even met warm water en zet apart.
  • Doe de eieren in een kom en klop ze los. Kruid ze met een beetje peper en zout.
  • Verwarm een beetje olie in een ruime wok en voeg de eieren toe. Zet het vuur niet te hard. Roer de eieren tot een roerei. Haal het roerei uit de wok.
  • Wrijf de wok schoon met een beetje keukenpapier.
  • Verwarm opnieuw een beetje olie in de wok.
  • Voeg de spitskool toe en roerbak 3 minuten.
  • Voeg de paprika en de broccoli toe en roerbak een paar minuten mee.
  • Voeg als laatste de paksoi toe en laat alles beetgaar wokken.
  • Voeg nu de hoisinsaus, het water en de sojasaus toe.
  • Roer de noedels door de groenten en meng goed zodat ze goed bedekt zijn met de saus.
  • Kruid eventueel nog extra bij naar smaak.
  • Snij het roerei in kleine stukjes en verdeel het over de wok. Meng het onder het gerecht.
  • Laat alles nog een minuutje goed doorwarmen en werk af met de gehakte peterselie.



Kies volgende keer een ander soort noedels. Zo krijg je een heel andere smaak in je gerecht.

* Heb je een dieetbeperking waardoor de potjes hoisinsaus uit de winkel niet voldoen, dan kun je het ook zelf maken. Het resultaat smaakt ietsje anders dan de verschillende merken hoisin die ik ken, maar in aard lijkt het er wel op. En daarnaast is het gewoon een lekkere saus:
1 el olie
1 flinke teen knoflook, fijngesneden of geraspt
1/2 tl
vijfkruidenpoeder
1/2 cup honing of maple syrup
2 el
rijstazijn.
Bak de knoflook zachtjes in de olie, voeg daarna de rest van de ingrediƫnten toe en laat 5 minuutjes, al roerend, doorkoken. Daarna in de koelkast bewaren.


Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!