Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

donderdag 12 november 2015

Wokpannetje met zalm

Wokken is altijd leuk. Of het nu voor 2 is of voor een hele bende. De voorbereiding vraagt iets meer tijd, maar het bereiden duurt niet lang. Zo heb je snel een lekkere maaltijd voor velen.

Wokken is een perfecte restverwerker. Heb je nog wat groenten liggen van de dag ervoor, wedden dat er sowieso iets tussen zit dat je perfect kan combineren tot een nieuw gerechtje? Ook ik maakte voor deze schotel gebruik van een paar groenten die ik nog in de ijskast vond.

Wokken is gezond. Je laat de groenten beetgaar. Zo behouden ze hun vitaminen en mineralen en blijven de vezels zo goed als intact. Platgekookte groenten bevatten veel minder goede voedingsstoffen en zeg nu zelf..... het mondgevoel van een prakje boontjes is toch niet waarnaar we op zoek zijn.

Vandaag maak ik voor jullie een wokgerecht met vis klaar. Kies hiervoor een vaste vis. Vis zoals kabeljauw gaart zeer snel en verliest dan zijn samenhang. Het is de bedoeling dat je mooie blokjes behoudt in je gerecht.

Recept: Wokpannetje met zalm



Ingrediënten voor 4 personen:

1 preiwit
een stukje Chinese kool van ongeveer 150 g
3 roma-tomaten
1 rode zoete puntpaprika
250 g kastanjechampignons
1 ui
2 teentjes look
1 rode chilipeper
1 el gedroogde dille
de blaadjes van 3 takjes tijm
een beetje peterselie
peper en zout
300 ml water
1 groentebouillonblokje
2 el bloem
600 g zalmfilet zonder vel
olijfolie


Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 15 minuten


  • Kuis de prei en spoel goed. Snij het preiwit in de lengte door en snij het dan in dunne halve maantjes.
  • Snij de Chinese kool in fijne reepjes.
  • Snij de tomaten in 4 en ontpit ze. Snij ze vervolgens in reepjes of blokjes.
  • Kuis de paprika en snij hem in reepjes of blokjes.
  • Kuis de champignons en snij ze in 4 of meer afhankelijk van de grootte.
  • Schil en snipper de ui.
  • Schil en snipper de look.
  • Ontpit de chilipeper en snij fijn.
  • Hak de peterselie.
  • Hak de tijm.

  • Los het bouillonblokje op in kokend water.
  • Snij de zalmfilet in mooie blokjes.
  • Verwarm nu de olijfolie in de wok en voeg de ui, de look en de chili toe. Roer goed om en laat niks aanbakken.
  • Voeg de tijm toe en stoof even mee.
  • Voeg nu de paprika en de prei toe en laat 2 minuten roerbakken.
  • Voeg de Chinese kool toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de champignons toe en bak mee.
  • Bestrooi na een paar minuten de groenten met de bloem.
  • Roer goed om en blus alles met de bouillon.
  • Breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat een paar minuten pruttelen. De groenten moeten beetgaar blijven.
  • Kruid met peper en zout en dille.
  • Leg nu de zalmblokjes en de tomatenstukjes  in de pan. Meng ze met de groenten en warm alles nog een minuutje goed door. De zalm en de tomaten zijn in een wip gaar.
  • Kruid eventueel extra bij.
  • Werk af met gehakte peterselie.
  • Serveer met basmatirijst.


Zoals ik al zei kan je volop variëren met dit recept. Maak gebruik van groenten die je nog hebt en combineer met waar je zin in hebt.

Hou je het graag veggie, dan kies je nog 2 extra groenten en een soort peulvruchten zoals kikkererwten. Op die manier heb je ook een volwaardige maaltijd.


Vele wokplezier !

Lieve groetjes van Katrijn