Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

dinsdag 17 november 2015

Aardappelomelet

Italiaanse Frittata of Spaanse Tortilla, het zijn beide eigenlijk goed gevulde omeletten.
Wanneer je dus nog eieren teveel hebt en nog wat groentjes die dringend op moeten, dan is het het moment om dit recept te maken.
 
Je hoeft de receptuur niet precies te volgen. Heb je geen peterselie meer, gebruik dan basilicum. Ontbreekt het je aan tomaten, neem dan een rode paprika en ga zo maar door. Kies natuurlijk wel dingen die qua smaak bij elkaar passen.
 
Geef er een gemengde groene salade bij met een basilicum-of mosterddressing.
 
Dit is helemaal geen zwaar gerecht. Met een salade, dressing en 2 sneetjes volkoren brood per persoon erbij, haal je ongeveer 550 Kcal. Dit is niet veel voor een lekkere maaltijd. Let wel op dat je niet meer dan 3 eieren eet per week, anders kan je lever en je cholesterol wel eens beginnen te protesteren.


Recept: Aardappelomelet





Ingrediënten voor 5 personen

10 eieren
4 vastkokende aardappelen
een scheutje melk
peper en zout
2 eetlepels gehakte peterselie
1 el gehakte tijmblaadjes
1 sjalotje
150 g magere spekreepjes
3 tomaten
een stukje Parmezaanse kaas
olijfolie
2 lente-uitjes


Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding en oventijd: 15 à 20 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180° C
  • Schil de aardappelen en snij ze in flinterdunne schijfjes. Maak eventueel gebruik van een mandoline.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en doe de aardappelschijfjes erbij. Zet het vuur lager. De aardappelen moeten garen, niet bruin bakken.
  • Wanneer de schijfjes beetgaar zijn, doe je alles door een zeef en laat je het goed uitlekken.
  • Breek de eieren boven een mengkom en voeg een scheutje melk toe. Klop goed los en romig.
  • Kruid met peper en zout en de gehakte kruiden.
  • Snij de tomaten in 4 en ontpit ze. Snij vervolgens in blokjes.
  • Verwarm een droge koekenpan en bak de spekreepjes krokant.
  • Schil en snipper de sjalot.
  • Meng de uitgelekte aardappelschijfjes met het eimengsel.
  • Verwarm nu 2 el olijfolie in een stevige pan met ovenvast handvat.
  • Voeg de sjalot en de tomatenblokjes toe en stoof even aan op een zacht vuurtje.
  • Voeg het spek toe, roer even om en voeg dan het aardappel-eimengsel toe.
  • Laat op een zacht vuurtje half stollen.
  • Rasp een beetje Parmezaanse kaas over de omelet.
  • Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat in een kwartiertje à 20 minuten verder stollen en kleuren.
  • Haal de pan uit de oven en laat even afkoelen. De omelet zal een beetje krimpen en je zal hem dan makkelijker uit de pan kunnen halen.
  • Zet een grote schotel omgekeerd op de pan en stort de omelet op de schotel, door de pan met de schotel erop tegelijk (goed vasthouden natuurlijk) om te draaien.
  • Werk de omelet af met gesnipperde lente-ui.
  • Snij in mooie punten en serveer.



Tip:
  • Snij deze aardappelomelet in kleine stukjes en serveer ze in een mini-cupcakepapiertje. Zo heb je een super lekker hapje.

Smakelijk !!

Lieve kookgroetjes van Katrijn.