Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 11 november 2015

Knolseldercrèmesoep

Wie niet zo'n fan is van bleekselderij of groene selderij moet zeker knolselder eens proberen. Knolselder is veel zachter van smaak, romiger, zonder draadjes, heel veelzijdig, echt herfst.
 
 
 
Knolselder is zoals je merkt één van mijn favoriete najaarsgroentes.
 
Het geeft karakter aan je gerechten zonder overheersend te zijn.
 
Knolselder kan in soep, in stoofpotjes, in ovenschotels, in de wok, als frietjes, geraspt en rauw.....keuze te over en het is bovendien nog eens erg gezond (vitamine C en ijzer) ook en helemaal niet duur. Met één dikke knolselder kan je heel wat maagjes vullen.
 
Ik hoop dat ik jullie met dit pleidooi kan overtuigen om meer knolselder te eten.
 
Recept: Knolseldercrèmesoep

 
 
Ingrediënten voor 5 liter soep:
 
1 dikke of 2 kleine knolselders
enkele druppels citroensap
1 dikke kruimige aardappel
2 uien
ongeveer 250 g gemengde gesneden soepgroenten (vers, voorgesneden, diepvries)
peper (kies voor witte peper van de molen, zwarte peper geeft zwarte stipjes in een blanke soep)
selderijzout (let op, knolselder bevat van zichzelf al een hoge dosis Natrium)
2 el Alprosoja vloeibaar
200 ml lightroom
4,5 liter water (of verse kippenbouillon)
4 kippenbouillonblokjes (je kan ook verse kippenbouillon gebruiken)
 
 
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding en kooktijd: 20 minuten
 
 
  • Schil de knolselder en snij alle wortelaanzetten weg.
  • Snij de knolselder eerst in plakken en dan in reepjes of blokjes.
  • Besprenkel met enkele druppels citroensap. Zo behoudt hij zijn blanke kleur.
  • Schil de aardappel en snij in blokjes.
  • schil en snipper de uien.
  • Zet een grote kookpot op het vuur en smelt de Alprosoja vloeibaar.
  • Stoof de ui glazig op een zacht vuur.
  • Voeg de aardappel en de soepgroenten toe en stoof even mee aan.
  • Voeg nu de knolselderblokjes toe en roer even om.
  • Blus met het water en voeg de bouillonblokjes toe (of de verse kippenbouillon).
  • Kruid met peper en selderijzout (nog niet teveel kruiden. Je kan op het einde nog bijkruiden).
  • Breng aan de kook en laat een kwartiertje doorkoken op een middelhoog vuur.
  • Haal de soep door de blender.
  • Voeg de lightroom toe en roer goed om.
  • Kruid eventueel nog extra bij met peper en selderijzout.
  • Warm goed door en serveer.



 
 
Tip:
  • Wanneer je nog knolselder over hebt, snij je deze in hele kleine blokjes en stoof je deze even aan in een beetje boter. Leg de gestoofde blokjes even op een keukenpapier om het vet te laten absorberen. Schep wat blokjes in een soepbord of kom en giet er de warme soep over.
  • Als je geluk hebt en het loof zit nog aan de knolselder als je hem koopt, dan kan je het loof versnipperen om op het einde de soep mee af te werken. Anders kies je voor wat verse tijm om te soep te pimpen.
  • Venkelzaad, oregano en koriander passen ook perfect bij knolselder.
 
Knollige groetjes van Katrijn !
 
Tot snel !
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten