Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

vrijdag 20 november 2015

Mini-vanillecakejes met een bite (gluten-en lactosevrij)

Het is niet eenvoudig om een combinatie te vinden van melen die uiteindelijk zullen zorgen voor een heerlijk luchtig gluten - en lactosevrij cakeje.

Vaak zijn glutenvrije producten vrij droog of doen ze aan rubber denken doordat er bepaalde bindmiddelen aan worden toegevoegd.

Ik ben erin geslaagd om na veel uittesten een lekker beslag te maken voor mini-vanillecakejes.

Om te bakken maakte ik gebruik van zo'n cupcakebakmachine. Indien je dat niet hebt, vul je papieren vormpjes en bak ze op 180° C

Recept: Mini-vanillecakejes met een bite



Ingrediënten voor  ongeveer 40 minisnoepjes:

220 g glutenvrij meel (helft rijstmeel/helft maïsmeel)
175 g kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
125g lactosevrije boter type Alpro
4 eieren
10 g Natriumbicarbonaat
1 kl vanille-extract
125 ml lactosevrije melk
een snuifje zout
4 el boekweitvlokken


  • Meng de 2 soorten suiker.
  • Splits de eieren.
  • Klop het eiwit stijf met de helft van de suiker.
  • Meng de andere helft van de suiker met de boter en klop dit tot een glad beslag.
  • Voeg het eigeel toe aan het botermengsel en roer tot een glad beslag.
  • Zeef het meel en het bakpoeder over de kom.
  • Voeg de melk en het vanille-extract toe en meng alles goed.
  • Schep de boekweitvlokken onder het beslag.
  • Meng nu voorzichtig het opgeklopte eiwit onder het deeg. Meng niet teveel zodat je de lucht er niet gaat uit kloppen.
  • Vet de machinecups in en vul elke holte met een eetlepel van het deeg.
  • Sluit de machine en laat gedurende 8 à 10 minuuten bakken tot ze uitgebakken zijn. Dit kan je testen door erin te prikken. Als de prikker er droog uit komt zijn de cakejes goed.

  • Haal de cakejes voorzichtig uit de cups met een koffielepeltje en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze in een luchtdichte trommel. Zo heb je er langer geniet van.


Tip:
  • Meng 2 el glutenvrij cacaopoeder onder het beslag. Zo krijg je chocolade cakejes.
  • Voeg in plaats van boekweitvlokken hagelslag toe, zo krijg je straciatella-cakejes (kies voor gluten - en lactosevrij indien nodig)
  • Kies voor gewone bloem en gewone melk als je geen last hebt van intoleranties.

Lieve kookgroetjes van Katrijn !