Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 18 november 2015

Groenteschotel met een herfsttintje

De herfst heeft lekkere groenten in overvloed. Toch zijn deze typische herfstgroenten vaak onbemind.
 
Neem nu pompoen. Ik stel vast dat ondanks de vele nieuwe recepten die ermee verschijnen in tijdschriften en in kookprogramma's veel mensen in mijn omgeving nog altijd enkel pompoensoep maken. Toch heeft pompoen zoveel meer te bieden.
 
Zoals ik al eerder deed, maakte ik er een heerlijke quiche mee.
Vandaag maak ik er een heerlijke ovenschotel mee. Dit gerecht is perfect te serveren bij wild.
Draai de pompoen ook eens door je aardappelpuree of maak er pure puree van. Heerlijk is dat.
 
Als je de laatste 10 minuten blokjes camembert onder de groenten mengt en pas dan de panko erover strooit en de schotel nog even laat verder garen dan krijg je een mooie vegetarische schotel.

Recept: Groenteschotel met een herfsttintje





Ingrediënten voor 4 personen

1 knolselder
1/2 kleine pompoen
4 grote vastkokende aardappelen
8 takjes tijm
20 verse zilveruitjes
peper en zout
 2 el knoflookolie (zelf maken door enkele teentjes look een paar dagen in olijfolie te laten trekken)
2 el olijfolie
een schijfje citroen
panko (Japans paneermeel) of gewoon paneermeel. Panko is grover en geeft een knapperige korst
enkele blokjes boter

Voorbereiding: 30 à 40 minuten
Bereiding: 30 minuten

  • Breng water aan de kook.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Schil de knolselder en snij eerst in schijven en dan in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Verwijder de pitten uit de pompoen en snij in repen en dan in blokjes van dezelfde grootte. Schil de pompoen niet. De schil zorgt ervoor dat de groente niet uiteen gaat vallen als ze gaart en ze geeft ook veel smaak.
  • Schil de aardappelen en snij in blokjes van dezelfde grootte.
  • Leg de zilveruitjes 10 tellen in het kokende water. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze schrikken onder koud water. Zo zullen ze veel makkelijker schillen.
  • Schil de uitjes en doe ze in een ovenschaal.
  • Blancheer nu de knolselderblokjes. Doe het citroenschijfje bij de knolselder. Zo behoudt hij zijn blanke kleur.
  • Schep de knolselder  en de citroen na 2 minuten uit het kookvocht met een schuimspaan. Laat schrikken onder koud water. Gooi de citroen weg.
  • Blancheer de pompoenblokjes gedurende 2 minuten. Schep uit de pot en laat schrikken onder koud water.
  • Doe hetzelfde met de aardappelblokjes als met de andere groenten.
  • Laat alle groenten goed uitlekken.
  • Doe de groenten bij de zilveruitjes in een ovenschaal en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de knoflookolie en de olijfolie toe en leg er de takjes tijm tussen.
  • Kruid met peper en zout en hussel nog eens goed door elkaar.

  • Zet de schotel gedurende 20 minuten in de warme oven.
  • Kies nu de stand hete lucht/grill zodat alles mooi gekleurd wordt.
  • Schep na 10 minuten alles eens om.
  • Na 20 minuten bestrooi je de schotel met panko.
  • Leg er een paar blokjes boter op en zet nog 10 minuten in de oven of tot de schotel mooi goudbruin is gekleurd.

  • Wanneer je camembert (een volledige camembert) toe wil voegen dan doe je dat na de eerste 20 minuten oventijd.
  • Hussel de blokjes door de groenten en bestrooi met de panko.
  • Laat nog 10 minuten garen zodat de kaas mooi kan smelten en er een mooi korstje op de schotel staat.

  • Serveer je het bij vlees, dan bak je terwijl de schotel gaart, je stukje vlees aan en zorg je voor een sausje. Zo heb je alles tegelijk klaar en kan je een heerlijk en ook feestelijk maal serveren.

Lieve kookgroetjes en smakelijk!

Katrijn !


2 opmerkingen: