Vandaag heb ik voor jullie al een feestelijk gerechtje. Op deze manier hebben jullie al de tijd om het voor de kerstdagen uit te proberen.
Het is vrij eenvoudig en het vraagt niet echt veel werk. Het meeste doe je de dag van tevoren.
Serveer het gebraad met spruitjes en een lekkere aardappelpuree of aardappelkroketten.
Gestoofde appeltjes passen er ook perfect bij.
Recept: Hubertusgebraad
Ingrediënten voor 4 à 6 personen
800 g varkenshespengebraad (iets vetter, maar heel veel smaak) of varkensruggengebraad
1/2 fles rode wijn (ga voor wijn van de Merlotdruif, deze smaakt zacht)
2 el rodewijnazijn
2 el olijfolie
1/2 prei
een stuk selder
1 ui
1 kl zwarte peperbollen
3 jeneverbessen
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
2 kruidnagels
een sluitbaar diepvrieszakje van 1,5 liter
boter
peper en zout
2 el rodebessengelei
eventueel sausbinder
Voorbereiding (de avond voor het feest) : 30 minuten
Bereiding en oventijd: 60 minuten
De avond voor het feest:
- Doe het gebraad in het diepvrieszakje. Zet het zakje stabiel in een diepvriesbakje.
- Giet er de wijn, de olie en de rodewijnazijn bij.
- Kuis en spoel de prei en snij in stukken. Doe bij het gebraad.
- Kuis en spoel de selder en snij 1 stengel in stukken. Doe bij het gebraad.
- Schil de ui en snij in grove stukken. Doe bij het gebraad.
- Doe de peperbollen, de jeneverbessen (even pletten tussen 2 lepels), de kruidnagels, laurier en tijm in het zakje bij het vlees.
- Verwijder nu zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit goed af.
- Zet het bakje nu tot je het nodig hebt in de koelkast en laat marineren.
De dag van het feest:
- Verwarm de oven op 190°C.
- Haal het vlees uit het zakje en dep droog. Kruid met peper en zout.
- Zeef de marinade boven een pannetje. Bewaar de groenten.
- Smelt de boter in een pan en bak het vlees rondom bruin.
- Leg het vlees in een ovenschaal en lepel er een beetje van de marinade over. Leg de helft van de groenten en de smaakmakers bij het vlees.
- Zet het vlees in de warme oven en laat 5 minuten bakken op 190° C.
- Draai vervolgens de temperatuur lager naar 170° en laat ongeveer een half uurtje garen.
- Haal het vlees uit de oven en uit de schaal. Draai het in aluminiumfolie en laat rusten.
- Ondertussen maak je de saus.
- Doe de rest van de marinade in de ovenschaal en schraap alle aanbaksels los.
- Doe alles nu opnieuw door een zeef in een pannetje en breng aan de kook.
- Laat 10 minuten inkoken.
- Roer er de rodebessengelei door en bindt de saus eventueel met een beetje sausbinder.
- Kruid de saus extra bij met peper en zout naar smaak.
- Snij het vlees nu in mooie plakken en serveer met de saus en garnituur naar keuze.
Varkensvlees met een feestelijke toets, meer moet dat niet zijn.
Lieve kookgroetjes van Katrijn !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten