Vitello Tonato is een typisch Italiaans voorgerecht. Het is oorspronkelijk afkomstig uit Piëmonte.
Ook in Argentinië zijn ze dol op dit gerecht en wordt het geserveerd als typisch kerstgerecht.
Dit gerecht combineert vlees en vis. Ik zie sommigen nu al raar opkijken, maar echt waar de smaken passen zeer goed bij elkaar.
Dit gerecht is een feestelijk voorgerecht. Drink er een fris Italiaans wit wijntje bij en het feest kan van start gaan.
Maak je dit in mini-versie dan is het een lekker hapje.
Recept: Vitello Tonato
Ingrediënten voor 8 personen (voorgerecht):
Voor het vlees:
800 g kalfsgebraad
1 dikke wortel
1 preiwit
2 stengels selder
1 ui
2 kruidnagels
1 kl peperbolletjes
zout
enkele peterseliestengels
een takje tijm
een laurierblad
3 liter kippenbouillon
Voor de saus:
3 eidooiers
het sap van een halve citroen
2 dl arachideolie
2 blikjes tonijn op eigen nat (kies duurzaam gevangen tonijn met het MSC-label)
4 gezouten ansjovisfilets op olie
peper en zout
50 g kappertjes
Voor de afwerking:
kappertjes
pijnboompitten
een vleestomaat
rucola
extra vergine olijfolie
Voorbereiding: het vlees en de saus kan je de avond voor het feest al maken. Dit vraagt ongeveer een uurtje tijd.
Bereiding: de dag van het feest: 20 minuten
- Kuis de groenten voor de bouillon en snij ze grof.
- Breng de bouillon aan de kook en voeg de groenten, tijm, laurier, peperbollen, kruidnagels en peterseliestengels toe. Kruid met zout.
- Voeg het vlees toe als de bouillon kookt.
- Zet het vuur zo dat de bouillon wel nog pruttelt, maar niet meer hevig kookt.
- Laat het vlees zo een half uurtje à drie kwartier staan (afhankelijk van de dikte van het vlees).
- Haal het vlees uit de bouillon en leg het op een schaal. Dek het af en zet koel weg.
- De bouillon zeef je en hou je bij als basis voor een soep of een saus.
- Doe 3 eidooiers in een hoge mengbeker en voeg het citroensap toe.
- Zet de mixer erin en voeg in een dunne straal de olie toe terwijl je blijft mixen.
- Zo krijg je een klassieke mayonaise.
- Laat de tonijn uitlekken en voeg toe aan de mayonaise.
- Voeg de ansjovisfilets en de kappertjes toe.
- Mix alles tot een gladde saus.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Zet koel weg.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Ontpit de tomaat en snij eerst in repen en dan in blokjes.
- Laat wat kappertjes uitlekken.
- Snij het vlees in dunne plakjes en verdeel het over 8 borden.
- Lepel er een paar eetlepels saus over en werk mooi af met kappertjes, geroosterde pijnboompitten en tomatenblokjes.
- Tot slot leg je er nog wat rucola bij.
- Druppel er wat extra vergine olijfolie over.
-
Tip:
- Saus die je over hebt, hou je bij om onder wat koude pasta te doen. Zo heb je een lekkere meeneemlunch. Snij er wat groentjes door en de maaltijd is alweer compleet.
Het feest kan beginnen !
Lieve kookgroetjes van Katrijn !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten