Om na het sporten weer energie te krijgen is het belangrijk dat je naast eiwitten ook suikers eet. Snelle suikers in combinatie met trage suikers is de beste manier om weer kracht op te doen. Die snelle suikers haal je beter niet uit geraffineerde producten of zogezegd geweldige sportdranken. Combineer de kracht van natuurlijke suikers die ongeraffineerd zijn.
Als je vezels gaat combineren met snelle suikers dan wordt de energie geleidelijk vrij gegeven. De snelle suikers uit dadels in combinatie met de noten en de vezels uit de dadels zelf zorgt dus voor het gewenste effect na je inspanning.
Dadels bevatten nog veel mineralen die nuttig zijn voor een goed herstel na het sporten (zie links onderaan).
Vergeet natuurlijk ook niet om je vochtniveau terug op peil te brengen. Vanaf het moment dat je een inspanning doet die langer dan een uur duurt is het belangrijk om anderhalve keer het vocht te drinken dat je verloor bij je sportprestatie. Hoe langer je inspanning duurt hoe meer mineralen en zouten je gaat verliezen, dus zorg ervoor dat wat je drinkt uitgebalanceerd is op maat van wat je nodig hebt.
Ik heb hier alvast 2 receptjes om lekkere energierepen te maken. Ze zijn snel klaar, vragen enkel wat afkoelingstijd in de koelkast en zijn heerlijk licht en zoet. Perfect dus voor na een inspanning.
Recept 1: Chocolade-energiereep
Ingrediënten voor ongeveer 10 kleine energierepen
100 g zachte dadels zonder pit (Medjool)
20 g hazelnoten
20 g blanke amandelen
2 el (20g) cacaopoeder (let op dat het glutenvrij is)
agavesiroop
Voorbereiding en bereiding: 20 minuten
Afkoeltijd: 30 minuten
- Ontpit en hak de dadels en doe ze in de keukenmachine.
- Voeg de noten en de cacaopoeder toe.
- Maal alles fijn.
- Voeg tijdens het hakken druppelsgewijs agave toe tot je een samenhangende massa krijgt. Het mag geen slappe boel worden, het moet een stevige massa blijven.
- Leg bakpapier op een snijplank en stort hierop het mengsel uit.
- Leg er een tweed vel bakpapier op en rol de massa plat met een deegrol of duw het gewoon plat met je handen. Vorm een vierkant of rechthoek van ongeveer een halve cm dikte.
- Laat een half uurtje afkoelen in de koelkast.
- Snij in reepjes of blokjes en wikkel in strookjes boterpapier of bakpapier.
- Bewaar ze koel.
- Je kan deze 6 dagen bewaren.
Recept 2: Energiereep van dadels, noten en sesam
Ingrediënten voor 12 repen
50 g gedroogde dadels
50 g gedroogde cranberries of rozijnen
2 el cacao (hoeft niet)
100 g paranoten
30 g zonnebloempitten
65 g walnoten
agavesiroop
sesamzaad
Voorbereiding en bereiding: 20 minuten
Afkoeltijd: 30 minuten
- Ontpit en hak de dadels en laat ze samen met de cranberries/rozijnen weken in lauw water gedurende 10 minuten.
- Ondertussen doe je de noten samen met de cacao en de zonnebloempitten in de keukenmachine.
- Giet de dadels en de cranberries/rozijnen af en doe ze bij de rest.
- Hak alles fijn.
- Tijdens het malen voeg je druppelsgewijs wat agavesiroop toe tot je een stevige, samenhangende massa krijgt.
- Leg bakpapier op een snijplank en stort het mengsel hierop uit.
- Leg er een tweed vel bakpapier over en rol de massa plat tot ongeveer 1 cm dikte. Zorg dat je een mooie rechthoek of vierkant krijgt.
- Verwijder nu het bovenste papier en strooi sesamzaad over de plak. Druk aan met de achterzijde van een lepel.
- Leg het bakpapier er weer op en draai alles om. Verwijder nu het andere papier en strooi ook op deze zijde sesamzaad en druk het aan.
- Leg de plak een half uurtje in de diepvries om goed op te stijven.
- Haal uit de vriezer en snij in mooie repen.
- Verpak elke reep in boterpapier of bakpapier.
- Bewaar ze koel gedurende maximum 6 dagen.
Wedden dat je nooit nog energierepen koopt?
Tip:
- Wanneer je van de mengsels balletjes draait en ze in gemalen kokos wentelt, heb je een lekker en gezond koffiesnoepje voor op feestjes. Niemnd die weet dat ze eigenlijk energieballetjes smullen.
Gedroogde dadels leveren extra energie
Gedroogde dadels zijn vooral bij ons te vinden, maar zijn zeker niet minderwaardig. Verse dadels zijn dik en vochtig en hebben een gladde schil. Goudkleurige dadels zijn onrijp, maar je kan ze ook dan eten. Het vruchtvlees van onrijpe dadels is harder en proeft minder honingachtig. Je laat ze best rijpen op kamertemperatuur. Verse dadels kan je probleemloos invriezen. Gedroogde exemplaren zijn kleverig en mierenzoet. Door het drogen van zuidvruchten verliezen ze heel wat aan vitamine c, hun hoeveelheid koolhydraten blijven echter onaangetast. Gedroogde dadels hebben een sterker aroma, een hogere voedingswaarde en leveren meer energie dan hun verse broertjes. Het hoge gehalte aan vezels zorgt er voor dat de aanwezige suikers langzamer door je bloed worden opgenomen. Gedroogde dadels hebben weinig of geen vocht aan boord, waardoor al hun voedingsstoffen als koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen bewaard blijven.Lieve kookgroetjes van Katrijn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten