Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

donderdag 18 februari 2016

Roerbak teriyaki met tofu of kip (veggie)

Tofu-en nu zie ik al veel lezers hun neus ophalen-is een gezonde vleesvervanger op basis van soja. Het smaakt neutraal. Het is caloriearm en eiwitrijk. Het is niet altijd noodzakelijk om vlees te vervangen door een vleesvervanger. Het zorgt er natuurlijk wel voor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt wanneer je beslist om als vegetariër door het leven te gaan. Indien je geen gebruik maakt van vleesvervangers kies er dan voor om je eiwitten te halen uit bijvoorbeeld kikkererwten of andere peulvruchten.
 
Vandaag maak ik voor jullie een roerbakschotel met tofu (kip)en heel veel groenten.
Groenten zouden in elk gezin het belangrijkste onderdeel van de voeding moeten zijn.
Ze leveren ons massa's vitaminen en mineralen en ze zorgen ervoor dat we voldoende vezels binnen krijgen.
Groenten zijn er in alle kleuren en smaken. Varieer dus volop, zo krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen.
 
Teriyakisaus is eigenlijk een marinade op basis van sojasaus. Je kan ze zelf samenstellen door sojasaus te mengen met rijstwijn en suiker of je koopt ze kant en klaar. Kies dan voor een zuiver product zoals dat van de wereldwinkel. hierbij ben je zeker dat er geen extra dingen zijn toegevoegd en als je kiest voor fairtrade krijgt de producent ook nog een eerlijke prijs voor zijn product.

Recept: Roerbak teriyaki met tofu of kip



Ingrediënten voor 4 personen:

250 g eiermie
2 rode paprika's, gekuist en in stukjes
500 g kastanjechampignons, gekuist en in 4 gesneden
240 g verse mini-maïskolfjes in stukken gesneden
1/2 paksoi in repen gesneden
1 ui, geschild en in halve ringen gesneden
1 rode chilipeper, heel fijn gesneden
zonnebloemolie
400 g tofu natuur of kipfilet in blokjes gesneden
peper en zout
1 flesje teriyakisaus fairtrade

Klaar in 40 minuten


  • Breng 2 liter water aan de kook. Voeg de mie toe, zet het vuur uit en dek de pot af. Laat zo 4 minuten staan. Roer los met een vork en giet door een vergiet. Spoel met warm water en laat goed uitlekken.
  • Verwarm 2 el zonnebloemolie in een wok en bak de tofu of de kip mooi bruin aan.
  • Haal de tofu of kip uit de wok.
  • Verwarm opnieuw 2 el olie en wok eerst de paprika en de maïs gedurende enkele minuten.
  • Voeg de ui en chili toe en wok een minuutje verder.
  • Voeg de champignons toe en bak even mee.
  • Voeg daarna de paksoi toe en laat even bakken.
  • Voeg nu de tofu of kip en de saus toe.
  • Meng er de mie onder en schud of schep alles goed door elkaar zodat alles goed bedekt is met de saus.
  • Warm alles nog even goed door.
  • Voeg eventueel een beetje water toe als je de saus te dik vindt.
  • Kruid met een beetje peper en zout.
  • Schep op mooie borden en serveer.




De chinees om de hoek verbleekt bij het zien van deze roerbakschotel.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten