Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

woensdag 24 februari 2016

Met quinoa gevulde tomaten (veggie)

Tomaten zijn gezond, dat is een feit. Ze bevatten een hoop vitaminen en mineralen waarvan elk deeltje van ons lichaam deugd kan hebben.
 
Tomaten bevatten ook lycopeen, een heel belangrijke anti-oxidant.
 
Anti-oxidanten zorgen ervoor dat slechte reacties tussen cellen kunnen worden bestreden.
 
Lycopeen werkt nog sterker wanneer de tomaten worden verwarmd.

Recept: Met quinoa gevulde tomaten




Ingrediƫnten voor 4 personen:


4 dikke vleestomaten
1/2 wit van een prei
2 stengels bleekselderij
1 kleine wortel
1/2 rode paprika
1/4 paksoi
1 kleine ui
een teentje look
een stukje gember van 1 cm
100 g cashewnoten
200 g quinoa (rood en wit gemengd)
1 el currypoeder
peper en zout
een snuifje cayennepeper
olijfolie
4 el sojasaus

Klaar in een uurtje

  • Snij het hoedje van de tomaten en haal ze voorzichtig uit. Laat ze omgekeerd uitlekken op een keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Breng 500 ml water aan de kook.
  • Spoel de quinoa onder koud water. Zo verwijder je het dunne laagje dat voor een bittere smaak kan zorgen.
  • Voeg de quinoa toe aan het kokende water en laat 10 minuten zachtjes koken. Zet na de kooktijd het vuur uit en dek de pot af. Laat zo nog 10 minuten staan zodat de quinoa al het vocht opneemt en verder gaart.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een stevige pot.
  • Stoof de ui, de look en de gember.
  • Voeg de wortel en de paprika toe en stoof even mee.
  • Voeg de bleekselderij, de prei en de paksoi toe.
  • Kruid de groenten met de currypoeder, de cayenne, peper en zout.
  • Blus met de sojasaus.
  • Zet het deksel op de pot en laat de groenten beetgaar worden. Let op dat ze niet aanbakken. Roer ze regelmatig om en zet het vuur laag. Voeg eventueel een klein beetje water toe.
  • Wanneer de groenten beetgaar zijn, voeg je de quinoa toe. Meng alles goed door elkaar en kruid eventueel extra bij.
  • Hou afgedekt warm.
  • Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan.
  • Haal ze uit de pan en hak ze kleiner.
  • Voeg de noten toe aan de quinoa en meng ze er goed onder.
  • Schep nu in elke tomaat een mooie hoeveelheid quinoamengsel.
  • Zet de gevulde tomaten in een ruime ovenschotel en zet hun hoedje er weer op.
  • Schep de rest van de quinoa tussen de tomaten.
  • Giet een klein beetje olijfolie over de tomaten.
  • Zet de tomaten 20 Ć  25 minuten in de warme oven.
  • Haal uit de oven en werk af met gehakte peterselie.



Serveer met een currysausje.

Dit gerecht is weer eentje waarin je veel restjes groenten kan verwerken. Kijk wat er nog in de koelkast ligt en laat je inspireren door het aanbod.

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten