Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

dinsdag 2 februari 2016

Mosterd-ahornkip in de slowcooker met geroosterde groenten

Een slowcooker of crockpot is een handig ding. Het is een elektrisch toestel dat is overgewaaid uit Amerika.
 
 
 
Het is een keramieken stoofpot in een metalen omhulsel en met een glazen deksel erop. Hij verwarmt maximum op 90°C. Alles wordt er traag in gegaard. Je gerechten kunnen er tot wel 10 uur in sudderen. Je eten kan er niet in aanbranden. Je kan gerust 's morgens de pot vullen en naar je werk vertrekken. Tegen dat je thuis komt is je gerecht klaar.
 
Het is een aanrader als je iets taaiere stukken vlees lang moet laten garen. Met de slowcooker zijn ze op het einde van de bereiding supergaar en heerlijk zacht. Fijnere stukken vlees kan je er ook perfect in bereiden, alleen zullen die iets minder tijd nodig hebben. Omdat het gerecht zo rustig kan garen zit het ook boordevol smaak.
 
Hou er wel rekening mee dat als je een recept van een stoofpotje hebt en het moet volgens die receptuur een uurtje op het vuur, de slowcooker 8 uur nodig heeft in stand low en 4 uur in stand high. Je moet ook de hoeveelheid toegevoegd vocht halveren. Door het trage garen heeft het eten meer tijd om zelf zijn vocht los te laten. Dit vocht komt extra in de pot om het gerecht te doen garen. Je eten zal zeker niet droog worden, integendeel. De meeste crockpots hebben ook nog een warmhoudfunctie.
 
De crockpot verbruikt zeer weinig energie, dus dat is zeker een pluspunt!
 
Het recept dat ik vandaag maak is met kipfilet. De kip wordt lang gegaard op de laagste stand. Op het einde kan je de kip helemaal uiteen trekken in draadjes. Je kan het draadjesvlees ook tussen een broodje doen.

Recept: Mosterd-ahornkip in de slowcooker met geroosterde groenten



Ingrediënten voor 4 personen:

4 dikke kipfilets
800 g wortelen waarvan er één in de slowcooker gaat
1 middelgrote ui
60 ml sojasaus
60 ml mosterd
120 ml ahornsiroop of honing
30 ml rijstazijn of gewone natuurazijn
4 teentjes look, geschild en uitgeperst
1 eetlepel maïszetmeel opgelost in een beetje water
800 g vaste aardappelen
een paar takjes tijm
1 el honing
4 el olijfolie
1 el paprikapoeder
gehakte peterselie

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: low: 6 uur, high: 4 uur (denk er wel aan dat je enkel het laatste uurtje thuis hoeft te zijn om je groenten te roosteren)

Wil je dit gerecht maken in een gewone stoofpot, verwarm dan een beetje olijfolie en stoof de wortel en ui erin aan. Leg de kipfilets erbovenop, overgiet met de saus en breng tot tegen het kookpunt. Zet dan 2 uur in een voorverwarmde oven van 120°C of tot je de kip uiteen kan trekken in draadjes. Om de saus te dikken zet je de pot weer even op het vuur na toevoeging van de maïzena.


  • Schil de wortelen en snij 1 wortel in kleine stukjes, de andere in reepjes.
  • Schil de aardappelen en snij ze in partjes.
  • Doe de wortelreepjes en de aardappelen samen in een ovenvaste schotel die je een beetje invette met olijfolie.
  • Meng de tijm en de paprikapoeder samen met de olijfolie en de eetlepel honing onder de groenten. Zorg dat elk stukje goed bedekt is met olie en kruiden.
  • Zet de schotel opzij tot je ze later in de oven kan schuiven.

  • Vet de kom van de crockpot lichtjes in met olijfolie.
  • Doe de wortelstukjes op de bodem van de crockpot.
  • Schil en snipper de ui en doe dit bij de wortel in de crockpot.
  • Maak een mengsel van de sojasaus, de ahornsiroop, de mosterd, de azijn en de uitgeperste look.
  • Leg de kipfilets op de groenten in de crockpot en giet het sausje erover. Duw de kip goed in de saus.
  • Dek de pot af met het deksel en zet 6 uur op stand low of 4 uur op stand high.
  • Duw tussendoor de kip goed in de saus.
  • Een uurtje voor het einde van de gaartijd verwarm je de oven op 200°C.
  • Zet de wortel-aardappelschotel in de oven en laat 30 à 40 minuten roosteren tot de groenten gaar zijn en mooi gekleurd.
  • Doe kort voor het einde van de gaartijd het opgeloste maïszetmeel in de crockpot en dek de pot terug goed af. Laat de saus nog even indikken.
  • Trek de kip met 2 vorken tot draadjes.
  • Schep de geroosterde groenten op een bord en schep er royaal draadjesvlees bovenop.
  • Werk af met wat gehakte peterselie.


Heaven, I'm in heaven....

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten