Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

dinsdag 23 februari 2016

Klassieker: ballekes in tomatensaus met puree

Als ik onderaan de trap naar onze studenten roep: BALLEKES!!!!! dan kunnen ze niet snel genoeg beneden zijn.

Niet teveel uitleg dus....vlug het recept!

Recept: Ballekes in tomatensaus met puree




Ingrediënten voor 4 personen

800 g kalfsgehakt (geeft ongeveer 40 ballekes)
1 ei
3 el paneermeel
1 liter tomatenpassata
een blik tomatenblokjes
4 stengels bleekselderij
1 rode paprika
1 ui
paprikapoeder
1 el Italiaanse kruiden
6 el olijfolie

1 kg kruimige aardappelen
100 ml melk
een klontje boter
peper en zout
nootmuskaat

Klaar in 45 minuten

  • Schil de aardappelen en kook ze goed gaar.
  • Ondertussen schil je de ui en snipper je hem fijn, kuis je de selder en snijd hem in boogjes en kuis je de paprika en snij je die in blokjes.
  • Verwarm 2 el olijfolie in een pot en stoof de ui samen met de andere groenten even aan.
  • Voeg de tomatenpassata en de tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
  • Laat op een zacht vuurtje sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Kruid met de Italiaanse kruiden.
  • Breng nu de melk samen met de boter aan de kook. Zet het vuur zachter en roer tot de boter gesmolten is.
  • Laat de melk een beetje afkoelen.
  • Giet de aardappelen af en voeg de melk toe (niet alles in één keer).
  • Pureer de aardappelen met een stamper. Zijn ze nog te droog dan voeg je nog wat melk toe tot ze een smeuïge puree vormen.
  • Kruid de puree met peper en zout en nootmuskaat.
  • Hou de puree warm in een goed afgedekte pot.
  • Scheid het eigeel van het wit. Je kan het wit gebruiken in een andere bereiding of je kan het invriezen om later te gebruiken.
  • Doe het gehakt samen met het paneermeel en de eidooier in een mengkom en kneed goed door elkaar.
  • Indien het gehakt nog niet gekruid is dan kruid je nu bij met peper en zout.
  • Maak ballekes ter grootte van een golfballetje.
  • Verwarm 2 el olijfolie in een pan en bak de helft van de ballekes tot ze rondom bruin zijn. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en doe ze bij de saus.
  • Bak ook de tweede helft van de ballekes en voeg ook deze toe aan de saus.
  • Laat nog een paar minuten pruttelen. Zo garen de ballekes voldoende.
  • Schep een stevige lepel puree op het bord en verdeel de ballekes.
  • Verwaarloos het groenteaandeel niet en geef er een lekker rauwkostslaatje bij (ik koos voor een wortelslaatje).


Je zal de bodem van de pot snel in zicht hebben ;-)

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten