Facebook

Katrijn Vanwynsberghe likes

Kookdagboek KatrijnKookdagboek Katrijn
Create your Like Badge
Print Friendly and PDF

Wie ben ik

Mijn foto

Op weekdagen bezorg ik jullie een lekker gerecht met een duidelijk recept zodat je eenvoudig zelf aan de slag kan. Veel plezier !

dinsdag 23 februari 2016

Klassieker: ballekes in tomatensaus met puree

Als ik onderaan de trap naar onze studenten roep: BALLEKES!!!!! dan kunnen ze niet snel genoeg beneden zijn.

Niet teveel uitleg dus....vlug het recept!

Recept: Ballekes in tomatensaus met puree




Ingrediënten voor 4 personen

800 g kalfsgehakt (geeft ongeveer 40 ballekes)
1 ei
3 el paneermeel
1 liter tomatenpassata
een blik tomatenblokjes
4 stengels bleekselderij
1 rode paprika
1 ui
paprikapoeder
1 el Italiaanse kruiden
6 el olijfolie

1 kg kruimige aardappelen
100 ml melk
een klontje boter
peper en zout
nootmuskaat

Klaar in 45 minuten

  • Schil de aardappelen en kook ze goed gaar.
  • Ondertussen schil je de ui en snipper je hem fijn, kuis je de selder en snijd hem in boogjes en kuis je de paprika en snij je die in blokjes.
  • Verwarm 2 el olijfolie in een pot en stoof de ui samen met de andere groenten even aan.
  • Voeg de tomatenpassata en de tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
  • Laat op een zacht vuurtje sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Kruid met de Italiaanse kruiden.
  • Breng nu de melk samen met de boter aan de kook. Zet het vuur zachter en roer tot de boter gesmolten is.
  • Laat de melk een beetje afkoelen.
  • Giet de aardappelen af en voeg de melk toe (niet alles in één keer).
  • Pureer de aardappelen met een stamper. Zijn ze nog te droog dan voeg je nog wat melk toe tot ze een smeuïge puree vormen.
  • Kruid de puree met peper en zout en nootmuskaat.
  • Hou de puree warm in een goed afgedekte pot.
  • Scheid het eigeel van het wit. Je kan het wit gebruiken in een andere bereiding of je kan het invriezen om later te gebruiken.
  • Doe het gehakt samen met het paneermeel en de eidooier in een mengkom en kneed goed door elkaar.
  • Indien het gehakt nog niet gekruid is dan kruid je nu bij met peper en zout.
  • Maak ballekes ter grootte van een golfballetje.
  • Verwarm 2 el olijfolie in een pan en bak de helft van de ballekes tot ze rondom bruin zijn. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en doe ze bij de saus.
  • Bak ook de tweede helft van de ballekes en voeg ook deze toe aan de saus.
  • Laat nog een paar minuten pruttelen. Zo garen de ballekes voldoende.
  • Schep een stevige lepel puree op het bord en verdeel de ballekes.
  • Verwaarloos het groenteaandeel niet en geef er een lekker rauwkostslaatje bij (ik koos voor een wortelslaatje).


Je zal de bodem van de pot snel in zicht hebben ;-)

Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!