Als ik onderaan de trap naar onze studenten roep: BALLEKES!!!!! dan kunnen ze niet snel genoeg beneden zijn.
Niet teveel uitleg dus....vlug het recept!
Recept: Ballekes in tomatensaus met puree
Ingrediënten voor 4 personen
800 g kalfsgehakt (geeft ongeveer 40 ballekes)
1 ei
3 el paneermeel
1 liter tomatenpassata
een blik tomatenblokjes
4 stengels bleekselderij
1 rode paprika
1 ui
paprikapoeder
1 el Italiaanse kruiden
6 el olijfolie
1 kg kruimige aardappelen
100 ml melk
een klontje boter
peper en zout
nootmuskaat
Klaar in 45 minuten
- Schil de aardappelen en kook ze goed gaar.
- Ondertussen schil je de ui en snipper je hem fijn, kuis je de selder en snijd hem in boogjes en kuis je de paprika en snij je die in blokjes.
- Verwarm 2 el olijfolie in een pot en stoof de ui samen met de andere groenten even aan.
- Voeg de tomatenpassata en de tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
- Laat op een zacht vuurtje sudderen tot de groenten gaar zijn.
- Kruid met de Italiaanse kruiden.
- Breng nu de melk samen met de boter aan de kook. Zet het vuur zachter en roer tot de boter gesmolten is.
- Laat de melk een beetje afkoelen.
- Giet de aardappelen af en voeg de melk toe (niet alles in één keer).
- Pureer de aardappelen met een stamper. Zijn ze nog te droog dan voeg je nog wat melk toe tot ze een smeuïge puree vormen.
- Kruid de puree met peper en zout en nootmuskaat.
- Hou de puree warm in een goed afgedekte pot.
- Scheid het eigeel van het wit. Je kan het wit gebruiken in een andere bereiding of je kan het invriezen om later te gebruiken.
- Doe het gehakt samen met het paneermeel en de eidooier in een mengkom en kneed goed door elkaar.
- Indien het gehakt nog niet gekruid is dan kruid je nu bij met peper en zout.
- Maak ballekes ter grootte van een golfballetje.
- Verwarm 2 el olijfolie in een pan en bak de helft van de ballekes tot ze rondom bruin zijn. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en doe ze bij de saus.
- Bak ook de tweede helft van de ballekes en voeg ook deze toe aan de saus.
- Laat nog een paar minuten pruttelen. Zo garen de ballekes voldoende.
- Schep een stevige lepel puree op het bord en verdeel de ballekes.
- Verwaarloos het groenteaandeel niet en geef er een lekker rauwkostslaatje bij (ik koos voor een wortelslaatje).
Je zal de bodem van de pot snel in zicht hebben ;-)
Lieve kookgroetjes van Katrijn!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten